Últim dia de Gamelab 2016: Minh Le, Dan Connors i altres

DanConnors_Gamelab

Aquest tercer i últim dia de Gamelab 2016, ens ha permès gaudir de les últimes i interessants ponències de variats temes en relació amb el sector dels videojocs i l’entreteniment:

Iniciem amb Michael Schade, cofundador i CEO de Rockfish Studios. Va iniciar la jornada explicant com va començar a finançar Kickstarter. Centrant-se a explicar els secrets del micromecenatge, va mostrar un mapa de com van aconseguir arribar a l’objectiu monetari que s’havien proposat. Tot un procés que va permetre entendre les lògiques i aconseguir un aprenentatge molt útil per a l’equip de desenvolupament.

Per la seva banda Shainiel Deo, CEO de l’estudi Halfbrick Studios, va desgranar el procés que va dur a terme en la seva companyia per transformar-se d’una empresa contractada per uns altres a una empresa totalment independent. Va confessar en la seva presentació que el canvi d’estratègia va ser bastant difícil i que els treballadors en un inici no creien en el projecte, però això va ajudar i va contribuir a enfortir l’objectiu principal: poder crear experiències d’entreteniment memorables que poguèssin ser una part essencial en la vida dels jugadors.

La xerrada “A competitive journey” amb Minh Li va iniciar a les 12.00h. El co­creador de Counter Strike, un joc creat quan ell era estudiant, va analitzar l’estat actual dels esports virtuals i també va desvetllar algunes dades de Counter Strike. Va esmentar que originalment es va dissenyar volent veure “què ocorria” si es barrejava la rapidesa de Quake i el treball en equip de Rainbow 6. Va confessar a més que aquella etapa era un moment propici per realitzar tot allò: “No hi havia tants desenvolupadors i era fàcil obrir-se camí, ara en aquest moment és difícil pensar en alguna cosa totalment nou i original”. Ens va parlar fins i tot del seu nou treball titulat Rust: “Volia treballar en un projecte en el qual no fos el dissenyador en cap, sinó un més en l’equip, i així ha estat”. En el joc: “en crear un personatge, el sistema t’atorga un gènere o raça sense que el puguis canviar, és per defecte. Això va crear molta controvèrsia i els jugadors ens suggerien llevar-ho, dient que deixarien el joc, però el meu cap va ser molt ferm i no es va eliminar. Era important per a nosaltres fer-ho així. I sorprenentment el nombre de jugadors es va mantenir”. Sobre els eSports, va afirmar que estem vivint només el principi d’aquest fenomen. Va aclarir a més que té com a objectiu principal centrar-se en els eSports, sinó fer que la gent l’hi passi bé.

Dan Connors va continuar donant grans lliçons a tots els assistents en aquest tercer dia de Gamelab. I des de la realitat virtual fins al fenomen youtuber, va explicar com el seu estudi ha sortejat diversos canvis mantenint-se fidel a afegir una nova dimensió narrativa als continguts. Aquesta és la seva base i el focus ha d’estar “en la narració transformada en experiència”, que en la seva opinió, és el que realment enganxa als jugadors. La seva companyia ha apostat per un format de videojocs episòdics per poder arribar a tots els sectors de públic. Les lliçons apreses durant la seva intervenció, no podem deixar-les passar:
1) Gairebé tot és possible: “coneix allò en el que ets bo i tradueix-ho en el que fas, centrant-te solament en això”.
2) Compromet-te amb les teves idees: “quan t’interessis per alguna cosa, és perquè saps que té sentit. Si alguna cosa falla, ataca el problema però no t’esfondris amb l’error”.
3) Aprèn dels altres: “Si hi ha un desenvolupador que ha aconseguit crear alguna cosa que abans no existia, ha aconseguit quelcom bo. Per triomfar, cal fallar. I si algú falla no el menyspreïs. Està fallant perquè tu no hagis de caure en el mateix”.
4) Coneix les teves finances: “El pitjor que pot passar és que estiguis prop d’acabar alguna cosa i et quedis sense diners, perquè això significa que vas a perdre la teva creació”.

El fermall d’or del dia, va ser assistir a un grup de Indie sessions on diversos estudis indies van ser els protagonistes compartint experiències, treballs i lliçons.

Gamelab 2016 s’ha superat aquest any. Creiem que ha destacat per la qualitat de les seves ponències i per imparable suport a la indústria independent de videojocs tant a nivell nacional com internacional. Ja estem esperant la següent edició.